tisdag 2 december 2014

Lärande IKT Media på Filmkonferens

Någon gång om året strålar kommunernas skolfilminköpare samman med landets distributörer av skolfilm. Denna gång ägde mötet rum i den anrika studentstaden Uppsala.
Under tre hektiska dagar presenterades film på löpande band samtidigt som vi fick möjlighet att umgås och utbyta erfarenheter om t.ex. adaptiv streaming, textalternativ, lärarhandledningar, koppling till Lgr11, och många andra mer eller mindre intressanta ämnen, inte minst storleken på var och ens filmbudget.
Distributörerna hade laddat upp rejält med klipp och trailers från ett 80-tal olika titlar. Ändå var det ett ovanligt magert år, få nyproduktioner och inte alls så många inköpta program som tidigare år.
Vissa filmer fick ljumt mottagande, ”funkar denna verkligen för mellanstadiet”, ” ska vi verkligen betala fullpris för en film på tio minuter”, ”måste ni göra så många filmer om träd och växter”. Andra filmer var otroligt bra och är redan bokade inför vårterminen.

Jag försöker, så gott det går, sprida ut inköpen mellan ämnen och årskurser vilket inte alltid är helt lätt. En serie för högstadiet om Kina lät väldigt intressant men är ännu inte helt färdigredigerad. En film om feodalism i dåtid och nutid verkar lovande. ”Efter festen - en film om nedbrytning” är också väldigt bra men kanske inte något för den äckelmagade. ”Att vara barn för 100 år sedan” är en film som jag tror kommer gå väldigt bra. 
Titta in på SLI i slutet januari så får du veta mer om vårterminens nyheter. Och kom ihåg, har du något speciellt önskemål om film så hör gärna av dig.


Mats Svensson